MYRRHA Proton Target Facility

PTF v3

De Proton Target Facility (PTF) is een veelzijdige onderzoeksinfrastructuur die tot 0,5 mA van de protonenbundel aan 100 MeV zal gebruiken. De PTF verzekert de productie van radio-isotopen en maakt onderzoek mogelijk in verschillende domeinen.

Het ISOL (Isotope Seperation On-Line) bestralingsstation maakt het hart uit van de PTF: daar wordt een brede waaier aan radio-isotopen geproduceerd door de kernreactie van de protonenbundel met de primaire “target”-materialen. Deze materialen kunnen keramisch van aard zijn en kunnen uranium, thorium of tantalium bevatten. De radio-isotopen die met ISOL aangemaakt worden, worden uit het bestralingsstation onttrokken via een delicaat en technologisch hoogstaand proces, waarbij lasers, elektrostatische toestellen (quadripolen en elektrodes) en nauwkeurig afgestelde magnetische dipolen gebruikt worden.

Uiteindelijk wordt een specifieke radio-isotoop met grote zuiverheid overgebracht naar het labo voor verdere behandeling – de kracht van het ISOL-systeem. Deze behandeling van radio-isotopen kan bestaan uit het oogsten van medische isotopen op folie tot het opsluiten in elektromagnetische “flessen” waar hun radioactief verval tot in het fijnste detail geobserveerd kan worden.

Het volledige PTF labo rond de primaire “target container” bestaat uit:

  • Een faciliteit waar de gebruikte primaire doelwitten gemanipuleerd en tijdelijk bewaard kunnen worden,
  • Een mass separation kamer,
  • Een labo voor radiochemie,
  • Een labo waar experimenten voor fundamenteel onderzoek kunnen worden uitgevoerd.

De PTF zal beschikbaar zijn voor nationale en internationale onderzoeksgroepen.