Nieuws

Extern

Amerikaans ministerie van Energie onderzoekt nauwere samenwerking met MYRRHA

De directeur van het Office of Science binnen het Amerikaans ministerie van Energie, Chris Fall, heeft vandaag een bezoek gebracht aan SCK CEN voor gesprekken over mogelijkheden tot samenwerking en over vooruitgang binnen en een partnerschap met het MYRRHA project. Het Office of Science en het MYRRHA team zullen nauwere samenwerking bespreken tussen MYRRHA en de nationale nucleaire researchlaboratoria van het Office.

Extern

Oproep aan PhD-studenten en postdoc researchers

Kandidaat PhD-studenten of postdoc researchers hebben de tijd tot 25 maart 2020 hun aanvraag in te dienen voor een van de zes doctoraatonderwerpen of drie postdoc thema’s van de Academy van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK CEN) die een band hebben met MYRRHA. Voor veel studenten was een dergelijke studie de springplank naar een permanente aanstelling bij een van de meest uitdagende nucleaire researchprojecten ter wereld.

Extern

Delegatie van ESFRI bezoekt MYRRHA

Twaalf afgevaardigden van ESFRI, het European Strategy Forum on Research Infrastructures, hebben tijdens een bezoek aan MYRRHA inlichtingen uit eerste hand ingewonnen over deze grote onderzoeksinfrastructuur. Ze hebben tevens de bijdrage van MYRRHA aan de Europese samenleving op vele gebieden ontdekt.

Intern

MYRRHA-project verschuift de focus van R&D naar projectuitvoering

Het MYRRHA-project heeft zijn focus verlegd van R&D naar projectuitvoering. Dat was de belangrijkste boodschap van de MYRRHA-teamvergadering op de SCK•CEN site in Mol, waar het project zal worden gebouwd en uitgebaat.

Extern

Ministers Jan Jambon en Hilde Crevits lovend over nucleair medisch onderzoek bij SCK•CEN en MYRRHA

Op maandag 2 december brachten Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse regering, en Hilde Crevits, viceminister-president, een bezoek aan MYRRHA en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol. Ze kregen er uitgebreid toelichting over onder andere de bijdrage van MYRRHA aan de strijd tegen kanker en een oplossing voor nucleair afval. “Inspanningen die het verschil kunnen maken”, aldus Jan Jambon, Vlaams minister-president, na het bezoek.

Extern

Ontwikkeling van ISOL-systeem voor MYRRHA bereikt eerste mijlpaal

De ontwikkeling van het ISOL (Isotope Separation OnLine) bestralingsstation voor het MYRRHA-project heeft zijn eerste mijlpaal behaald door te slagen in een eerste fysieke test van de “target container”. In combinatie met vooruitgang in andere deelprojecten van Fase 1 toont de geslaagde test aan dat MYRRHA goede vordering boekt.

Extern

Internationale top verzamelt op MYRRHA World Days

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) organiseert deze week de MYRRHA World Days. Er nemen 220 beleidsmakers, wetenschappers en investeerders deel uit 23 landen, onder wie Carlo Rubbia, Nobelprijswinnaar voor de Natuurkunde én grondlegger van de technologie achter het MYRRHA-project. 

Extern

Zijne Majesteit de Koning bezoekt het MYRRHA-project

Zijne Majesteit de Koning heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol. Aanleiding van het bezoek was de regeringsbeslissing van vorig jaar om MYRRHA – een wereldprimeur – in België te realiseren. “Die nieuwe, unieke onderzoeksinfrastructuur zal jonge en dynamische wetenschappers uit de hele wereld aantrekken”, aldus Hamid Aït Abderrahim, directeur van het MYRRHA-project en adjunct-directeur-generaal van het SCK•CEN.

Extern

Waalse regeringsdelegatie bezoekt MYRRHA

De internationale jury van de Competitiviteitspolen van het Waalse Marshallplan hebben vandaag het MYRRHA-project bezocht. Tijdens het bezoek hebben de juryleden de verschillende onderdelen en daaraan gekoppelde R&D-ondersteuningsprogramma's ontdekt om opportuniteiten te identiciferen voor Waalse bedrijven om bij te dragen aan MYRRHA.

Extern

Ogen gericht op MYRRHA tijdens 62e algemene conferentie van het IAEA

MYRRHA kreeg heel wat aandacht op de 62e algemene conferentie van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), die dit jaar van 17 t.e.m. 21 september plaatsvond in Wenen. De toegenomen belangstelling is te danken aan de recente beslissing van de Belgische regering om deze wereldwijd unieke infrastructuur te bouwen, dankzij een financiering van 558 miljoen euro.

Extern

Realisatie van MYRRHA, een nieuwe, grote onderzoeksinfrastructuur in België

Belgische regering wijst 558 miljoen euro toe aan MYRRHA, een nieuwe onderzoeksinfrastructuur in Mol

Extern

Tachtig leveranciers leren meer over MYRRHA

De ingenieurs van MYRRHA zijn bezig met het plannen van de eerste fase van de bouw: de 100 MeV deeltjesversneller. Om de leveranciers van deze componenten vroegtijdig en nauw bij het proces te betrekken, organiseerde het MYRRHA-team op 7 juni een informatiebijeenkomst in Brussel, gevolgd door een bezoek aan de cyclotron in Louvain-la-Neuve op 8 juni.

Extern

Staatssecretaris De Crem bezoekt MYRRHA

Als speciaal gezant van de Belgische federale regering voor het onderzoeksproject MYRRHA heeft staatssecretaris Pieter De Crem een bezoek gebracht aan het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol.

Extern

MYRRHA is enige Belgische infrastructuur in Europese lijst van grote onderzoeksfaciliteiten

In 2010 plaatste de Europese Commissie MYRRHA via haar Strategieforum inzake Onderzoeksinfrastructuren (ESFRI) op de hoge prioriteitslijst van grote onderzoeksinfrastructuren voor energie. Door te kiezen voor de multifunctionele Belgische installatie blijft Europa vooroplopen in het onderzoek naar energiezekerheid en de strijd tegen de klimaatverandering.