Ministers Jan Jambon en Hilde Crevits lovend over nucleair medisch onderzoek bij SCK•CEN en MYRRHA

Op maandag 2 december brachten Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse regering, en Hilde Crevits, viceminister-president, een bezoek aan MYRRHA en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol. Ze kregen er uitgebreid toelichting over onder andere de bijdrage van MYRRHA aan de strijd tegen kanker en een oplossing voor nucleair afval. “Inspanningen die het verschil kunnen maken”, aldus Jan Jambon, Vlaams minister-president, na het bezoek.

Met elk project wil SCK•CEN een brug slaan tussen de onderzoekswereld, de bedrijfswereld en de maatschappij. “Ons onderzoek fungeert als katalysator voor innovatie in verschillende sectoren, waaronder ook de medische sector”, stipt Eric van Walle, directeur-generaal van SCK•CEN, aan. Meerdere projecten die het centrum uitvoert, moeten tot de ontwikkeling van innovatieve kankertherapieën bijdragen. Het onderzoekscentrum heeft namelijk de ambitie om met specifieke technieken kankercellen doelgericht te bestrijden en op die manier de behandeling voor kankerpatiënten effectiever te maken.

MINERVA – de deeltjesversneller van MYRRHA tot 100 MeV – zal een belangrijke rol spelen in dat verhaal. “Bedoeling is om MINERVA in 2027 in werking te stellen en met de ontwikkeling en productie van innovatieve, medische radio-isotopen van start te gaan”, aldus Hamid Aït Abderrahim, adjunct-directeur-generaal van SCK•CEN en directeur van het MYRRHA-project.

De federale regering ondersteunt de realisatie van de onderzoeksinfrastructuur MYRRHA, maar ook Vlaanderen is van nabij betrokken. Zo nam Vlaanderen het project op in het regeerakkoord 2019-2024. “Vlaanderen verzekert het onderzoeksgedeelte van het MYRRHA-project van voldoende steun om de toepassingen en valorisatie van het onderzoek te versnellen. Door zulke technologieën te ontwikkelen kunnen wij wereldwijd net het verschil maken”, aldus Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse regering.

“Ik ben onder de indruk van de onderzoeken die SCK•CEN uitvoert”, aldus Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw. “SCK•CEN toont aan dat innovatie onze maatschappij vooruithelpt en beter maakt, over verschillende sectoren heen. Het MYRHHA-project draagt bij tot de vermindering van nucleair afval.”