EN | FR | NL

MYRRHA, de enige Belgische infrastructuur in de Europese lijst van grote onderzoeksfaciliteiten

17/05/2017

De Europese Commissie steunt het MYRRHA-project sinds het allereerste begin. In 2010 plaatste de Commissie via haar Strategieforum voor Onderzoeksinfrastructuren (ESFRI) MYRRHA op de hoge-prioriteitenlijst van grote onderzoeksinfrastructuren voor energie. Door de multifunctionele Belgische installatie te kiezen, is Europa zeker dat het in de absolute voorhoede blijft van het onderzoek op het gebied van energiezekerheid en de strijd tegen klimaatverandering.

De taak van deze toekomstige grote faciliteiten voor wetenschappelijke apparatuur, die in de komende jaren in Europa zullen worden gebouwd, zal bestaan uit het helpen zoeken naar veilige en duurzame oplossingen voor de grote sociale, economische en ecologische uitdagingen. Dat zijn de uitdagingen waarmee onze samenlevingen geconfronteerd worden in termen van de productie en het gebruik van energiebronnen.

"MYRRHA ontving een dubbele Europese erkenning. Dankzij haar positie als een grote wetenschappelijke installatie op de ESFRI-roadmap 2010 enerzijds en het feit dat haar technologie voor splijtingsreactoren (een legering van lood en bismut) werd gekozen uit drie technologieën voor het Europese initiatief voor duurzame kernenergie (ESNII) anderzijds. Europa wil de ontwikkeling en uitrol van koolstofarme (CO2) technologieën op het continent versnellen," verklaart Hamid Aït Abderrahim, adjunct-directeur-generaal van het SCK•CEN. 

Deze week start een evaluatie van alle prioritaire projecten, zoals elke twee jaar het geval is. Eind 2017 zal de beslissing voor MYRRHA worden genomen en zal het project hetzij tot 2020 op de prioriteitenlijst blijven of de Landmark-status krijgen aangezien fase 1 gestart zal zijn en de implementatie van het project bezig zal zijn.

 "België is meer vastberaden dan ooit om in de voorhoede van nucleaire technologische innovatie te blijven. Zoals bewezen door het MYRRHA-project investeren we voortdurend in kernonderzoek om onze expertise en onze infrastructuur te behouden en te versterken. De technologische oplossingen aangeboden door MYRRHA zijn van het grootste belang voor de volgende generaties. Ze zullen helpen de ecologische voetafdruk van kernafval te verkleinen en een veilige productie van medische radio-isotopen voor iedereen te waarborgen," aldus Marie Christine Marghem, minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling.

Kom werken bij MYRRHA

Wilt u meehelpen om van deze innovatieve en uitdagende onderzoeksinstallatie een realiteit te maken? We hebben slimme mensen nodig met een wetenschappelijke, operationele en internationale achtergrond die enthousiast zijn en geloven in de toekomst van wat we doen. Kom het MYRRHA-team versterken.

Ontdek onze vacatures