EN | FR | NL

Internationale top verzamelt op MYRRHA World Days

05/11/2019

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) organiseert deze week de MYRRHA World Days. Er nemen 220 beleidsmakers, wetenschappers en investeerders deel uit 23 landen, onder wie Carlo Rubbia, Nobelprijswinnaar voor de Natuurkunde én grondlegger van de technologie achter het MYRRHA-project. 

Nobelprijswinnaar en toenmalig CERN-directeur Carlo Rubbia lanceerde in 1993 het idee voor de ‘Energy amplifier’: een kernreactor die elektriciteit produceert én daarbij bijna volledig zijn eigen kernafval en dat van andere reactoren verbrandt. Het unieke aan dat concept is de loodgekoelde kern. Die kern heeft niet voldoende splijtbaar materiaal om spontaan een kettingreactie in stand te houden. Daarom koppelde Rubbia er een deeltjesversneller aan. De deeltjesversneller vuurt protonen af op een doelwit en maakt op die manier de neutronen aan die de splijtingsreacties in de reactor onderhouden. Dat concept (Accelerator Driven Systems – ADS) kreeg wereldwijd veel weerklank, het onderzoek in dat domein stond sindsdien geen seconde stil.

“Het ADS-onderzoek kreeg vorig jaar een stevige duw in de rug toen de Belgische regering besloot om de innovatieve onderzoeksinfrastructuur MYRRHA te bouwen”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK•CEN. “MYRRHA is ’s werelds eerste prototype van een hoogvermogen ADS-onderzoeksreactor. We concretiseren dus op semi-industriële schaal de theorieën waartoe Rubbia een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Een primeur!”

Eerste contract van € 7,6 m

Eén jaar na de Belgische regeringsbeslissing krijgt MYRRHA steeds meer vorm en werd een eerste contract ondertekend. “We kondigen met trots aan dat we vandaag met het Belgische bedrijf Tractebel en het Spaanse bedrijf Empresarios Agrupados een contract hebben ondertekend”, aldus Hamid Aït Abderrahim, directeur van het MYRRHA-project en adjunct-directeur-generaal van SCK•CEN. Tractebel en Empresarios Agrupados zullen de gebouwen en nutsvoorzieningen (o.a. koeling, water en elektriciteit) van de eerste fase van de versneller ontwerpen. Het hoofdgebouw – een tunnel – dat het eerste gedeelte van de versneller zal huisvesten, is 150 m lang, 7,5 m breed en 3,5 m hoog. “Dit is een eerste, belangrijke bijdrage van MYRRHA aan de economie”, besluit Hamid Aït Abderrahim.

Maatschappelijk nut

Tijdens de MYRRHA World Days verzamelt de wereldtop in het domein van versneller aangedreven systemen (ADS) zich op het SCK•CEN in Mol. Marie Christine Marghem, Belgisch minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling, woont het evenement ook bij. Met haar aanwezigheid wil ze beklemtonen dat het belangrijk is om in ambitieuze, innovatieve nucleaire projecten zoals MYRRHA te investeren. Op die manier kan België zijn expertise, kennis en knowhow in de nucleaire sector behouden. “We komen samen om de vooruitgang van MYRRHA te tonen en het maatschappelijke belang voor toekomstige generaties te onderstrepen. Accelerator Driven Systems waarvan MYRRHA de koploper is, openen de weg naar nieuwe toepassingen”, aldus Hamid Aït Abderrahim (SCK•CEN). “MYRRHA zal bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe radio-isotopen voor innovatieve kankertherapieën. Daarnaast ontwikkelen we met MYRRHA de technologie om – via het proces van transmutatie – het volume en de radiotoxiciteit van hoogradioactief kernafval drastisch te verminderen. Zo onderzoeken we een oplossing om geologische berging te optimaliseren.”

Nobelprijswinnaar Carlo Rubbia beaamt: “Het is onze taak als wetenschapper om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. We zullen geen oplossingen vinden door het verleden te herhalen, maar wel door te blijven ontdekken en de grenzen van kennis te verleggen. MYRRHA is een opmerkelijke, grote onderzoeksinfrastructuur die aan veel fundamentele uitdagingen het hoofd kan bieden. Het project zal ook een invloed hebben op de huidige aanpak om hoogradioactief afval te behandelen en als toegangspoort naar de ontwikkeling van duurzame kernenergie dienen.” Naast Carlo Rubbia nemen op de bijeenkomst van stakeholders dag tal van internationale vooraanstaande sprekers het woord, waaronder Domenico Rossetti di Valdalbero (Deputy Head of Unit: Euratom Research, Directorate-General for Research and Innovation, Europese Commissie), de Fransman Jean-Luc Biarrotte (Scientific Director, IN2P3/CNRS), de Duitser Walter Tromm (Director, Karlsruhe Institute of Technology) en de Japanner Yukitoshi Miura (Executive Director, Japan Atomic Energy Agency).

Jobs

MYRRHA wordt ondersteund door de Belgische regering, omdat het project ook een sociaal-economische meerwaarde heeft. Zijn toegevoegde waarde wordt geraamd op bijna € 7 miljard. “Het project zorgt ook voor werkgelegenheid”, illustreert Hamid Aït Abderrahim. “Op dit moment telt ons team 135 personen, maar gemiddeld zullen er jaarlijks bijna 700 personen aan MYRRHA werken, dat zowel tijdens de constructiefase als tijdens de uitbating van de infrastructuur. In 2015 werd MYRRHA daarom opgenomen in de lijst van het investeringsplan van de Europese Commissie (het zogenaamde Plan Juncker).”

De installatie komt op de site van SCK•CEN in Mol te staan. De voorbereidingen voor de bouw zijn in volle gang. Dat mocht Zijne Majesteit de Koning ook aanschouwen tijdens het werkbezoek in juni van dit jaar. Bedoeling is om MINERVA – fase 1 van het MYRRHA-project – in 2027 in werking te stellen en met de ontwikkeling van innovatieve, medische radio-isotopen van start te gaan.

Kom werken bij MYRRHA

Wilt u meehelpen om van deze innovatieve en uitdagende onderzoeksinstallatie een realiteit te maken? We hebben slimme mensen nodig met een wetenschappelijke, operationele en internationale achtergrond die enthousiast zijn en geloven in de toekomst van wat we doen. Kom het MYRRHA-team versterken.

Ontdek onze vacatures