EN | FR | NL

MYRRHA-project verschuift de focus van R&D naar projectuitvoering

13/12/2019

Het MYRRHA-project heeft zijn focus verlegd van R&D naar projectuitvoering. Dat was de belangrijkste boodschap van de MYRRHA-teamvergadering op de SCK•CEN site in Mol, waar het project zal worden gebouwd en uitgebaat.

De jaarlijkse vergadering bracht de 150 MYRRHA-teamleden bijeen voor een briefing over de status en vooruitzichten van MYRRHA. De beslissing van de Belgische regering van september 2018 maakte de weg vrij voor de implementatie van MYRRHA. De gefinancierde MYRRHA Fase 1 bestaat uit de implementatie van MINERVA (de 100 MeV lineaire versneller en zijn doelstations), alsook uit R&D voor de reactor en de uitgebreide lineaire versneller. De nieuw opgerichte organisatie ondersteunt een projectgerichte aanpak voor het ontwerp, de bouw en de inbedrijfstelling van MYRRHA fase 1. Fase 2 bestaat uit de upgrade van de versneller naar 600 MeV; Fase 3 betreft de bouw van de met lood-bismut eutecticum gekoelde subkritische reactor.

Voor MINERVA wees MYRRHA-projectddirecteur Hamid Aït Abderrahim erop dat de focus van het project verschoven was van R&D naar projectuitvoering. Dit vertaalde zich in de oprichting van het MINERVA Design and Build (MDB) instituut binnen het SCK•CEN onder leiding van Adrian Fabich. MDB is verantwoordelijk voor de implementatie van de lineaire versneller tot 100 MeV, de Proton Target Facility en het Fusion Target Station.

De ontwerp- en vergunningsactiviteiten voor de reactor zijn essentiële onderdelen binnen fase 1 naar de volledige MYRRHA-implementatie. Deze activiteiten, aangevuld met ondersteunende R&D, worden voortgezet binnen het Advanced Nuclear Science (ANS) instituut onder leiding van Marc Schyns. Dit zal leiden tot de bouwvergunning voor de MYRRHA-reactor tegen 2026. Voor deze onderdelen van MYRRHA Fase 1 wordt dezelfde transformatie van R&D naar implementatie toegepast door de verticale integratie die resulteerde in de reorganisatie van groepen binnen ANS.

De succesvolle implementatie van MINERVA en het reactorontwerp van MYRRHA voor het verkrijgen van een bouwvergunning zijn vereisten van de beslissing van de overheid om in 2026 de weg naar MYRRHA verder te zetten. Ons doel is om de doelstelling van 2026 te halen, niet alleen om aan de eis te voldoen, maar ook omdat dit onze eigen doelstelling is als team.

Kom werken bij MYRRHA

Wilt u meehelpen om van deze innovatieve en uitdagende onderzoeksinstallatie een realiteit te maken? We hebben slimme mensen nodig met een wetenschappelijke, operationele en internationale achtergrond die enthousiast zijn en geloven in de toekomst van wat we doen. Kom het MYRRHA-team versterken.

Ontdek onze vacatures