EN | FR | NL

Ogen gericht op MYRRHA tijdens 62e algemene conferentie van het IAEA

19/09/2018

De multifunctionele onderzoeksinstallatie MYRRHA kreeg veel aandacht op de 62e algemene conferentie van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), die dit jaar van 17 t.e.m. 21 september plaatsvond in Wenen. De toegenomen belangstelling is te danken aan de recente beslissing van de Belgische regering om deze wereldwijd unieke infrastructuur te bouwen, dankzij een financiering van 558 miljoen euro.

Een technologische oplossing bieden om nucleair afval te verminderen en nieuwe soorten medische radio-isotopen produceren. Dat is de ambitie van de onderzoeksinstallatie MYRRHA. “Door een technologie die het volume en de radiotoxiciteit van hoogradioactief afval drastisch kan verminderen, reduceert MYRRHA de opslagperiode van enkele honderdduizenden jaren tot enkele honderden jaren. MYRRHA speelt dus een belangrijke rol voor de samenleving”, aldus Hamid Aït Abderrahim, adjunct-directeur-generaal van het SCK•CEN en directeur van MYRRHA. De onderzoeksinfrastructuur zal in de toekomst ook bijdragen tot het onderzoek naar en de productie van theranostische radio-isotopen (voor diagnostisch onderzoek en therapeutische behandeling). De Belgische regering erkent het maatschappelijke nut van dit project. Recent besliste ze daarom om het project te ondersteunen en er 558 miljoen euro in te investeren.

“Dankzij deze Belgische financiering kunnen we starten met de bouw van MYRRHA. Beginnen doen we met de deeltjesversneller en zijn bestralingsstations voor fundamenteel en toegepast onderzoek alsook voor medische toepassingen”, aldus Hamid Aït Abderrahim (SCK•CEN). Staatssecretaris voor buitenlandse handel Pieter De Crem: “België behoort tot de meest innoverende landen ter wereld en speelt met het MYRRHA-project een pioniersrol in de ontwikkeling van innovatieve, veilige en duurzame kerntechnologie. Als Speciaal Gezant van de Federale Regering voor steun aan het MYRRHA-project ligt mijn focus op het vinden van buitenlandse partners om met het Studiecentrum voor Kernenergie samen te werken in de verdere ontwikkeling van dit prototype van een kernreactor aangedreven door een deeltjesversneller. Deze toegenomen belangstelling is dan ook een belangrijke stimulans voor buitenlandse investeerders en zal zeker de belangstelling voor een instap in dit veelbelovende project verhogen.”

Kom werken bij MYRRHA

Wilt u meehelpen om van deze innovatieve en uitdagende onderzoeksinstallatie een realiteit te maken? We hebben slimme mensen nodig met een wetenschappelijke, operationele en internationale achtergrond die enthousiast zijn en geloven in de toekomst van wat we doen. Kom het MYRRHA-team versterken.

Ontdek onze vacatures