EN | FR | NL

Pieter De Crem bezoekt MYRRHA

30/01/2018

Als speciaal gezant van de Belgische federale regering voor het onderzoeksproject MYRRHA heeft staatssecretaris Pieter De Crem een bezoek gebracht aan het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol.

In 1995-1997 startte het Studiecentrum voor Kernenergie met het MYRRHA-project voor het ontwerp en de bouw van het eerste prototype van een kerninstallatie aangedreven door een deeltjesversneller in zijn lokalen in Mol. MYRRHA focust op het verminderen van de radioactiviteit van het bestaande kernafval en op het produceren van radio-isotopen voor medische toepassingen.

De federale regering besliste in 2015 om het MYRRHA-project te steunen en wees staatssecretaris De Crem als speciaal gezant aan, die dit project op een duurzame manier steunt en helpt potentiƫle buitenlandse partners te overtuigen om erin te investeren.

In dit verband had staatssecretaris De Crem in oktober 2017 al een ontmoeting met de heer Yukiya Amano, directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA). Het IAEA bleek een goede kennis te hebben van het MYRRHA-project, dat volgens hen de bestaande snelle-neutronensystemen aanzienlijk zou kunnen vereenvoudigen.

Het bezoek aan het Studiecentrum voor Kernenergie stelt staatssecretaris De Crem in staat om een grondig inzicht en een actuele stand van zaken van het MYRRHA-project te krijgen.

Kom werken bij MYRRHA

Wilt u meehelpen om van deze innovatieve en uitdagende onderzoeksinstallatie een realiteit te maken? We hebben slimme mensen nodig met een wetenschappelijke, operationele en internationale achtergrond die enthousiast zijn en geloven in de toekomst van wat we doen. Kom het MYRRHA-team versterken.

Ontdek onze vacatures