EN | FR | NL

Waalse regeringsdelegatie bezoekt MYRRHA

08/05/2019

De internationale jury van de Competitiviteitspolen van het Waalse Marshallplan hebben vandaag het MYRRHA-project bezocht. Tijdens het bezoek hebben de juryleden de verschillende onderdelen en daaraan gekoppelde R&D-ondersteuningsprogramma's ontdekt om opportuniteiten te identiciferen voor Waalse bedrijven om bij te dragen aan MYRRHA.

Volgens een sociaal-economische impactstudie van PricewaterhouseCoopers in 2017 biedt het MYRRHA-onderzoeksproject significante opportuniteiten aan industriële partners in de drie Belgische regio's en in Europa. MYRRHA is het allereerste researchproject ter wereld waarbij een lineaire deeltjesversneller een met lood-bismut gekoelde reactor en een Proton Target Facility (voor de productie van radio-isotopen en fundamenteel fysicaonderzoek) aanstuurt. De PwC-studie voorziet in een toegevoegde economische waarde van € 6,7 miljard en in tewerkstelling van 34.000 FTE's over de hele duur van het project - van de start van de constructie in 2021 tot het einde van de exploitatie in 2065. PwC stipt aan dat Wallonië expertise kan aanbieden in de bouw, onderzoek en management consulting. De initiële fase die de fundamentele stabiliteit van de versneller moet waarborgen, wordt momenteel uitgevoerd in Louvain-la-Neuve.

Tijdens het bezoek hebben de juryleden van de Competitiviteitspolen van het Marshallplan onder leiding van voorzitter Luc Van Steenkiste zich ondergedompeld in de verschillende technologieën van MYRRHA om zo beter inzicht te verwerven in de opportuniteiten van het project voor verschillende industriële sectoren in Wallonië. De directeur van Myrrha, Hamid Aït Abderrahim, heeft hen uitvoerig geïnformeerd van de gefaseerde uitvoering van het project. In de eerste fase wordt de deeltjesversneller gebouwd met een vermogen van 100 MeV. Tevens worden de verlenging van de versneller tot 600 MeV, het ontwerp van de met lood-bismut gekoelde reactor en de licensieaanvraag voorbereid, zodat deze kunnen uitgevoerd worden in de tweede en derde fasen. Op het einde van het bezoek waren beide afvaardigingen optimistisch dat het had bijgedragen tot een wederzijds interessante toekomstige samenwerking.

 

Kom werken bij MYRRHA

Wilt u meehelpen om van deze innovatieve en uitdagende onderzoeksinstallatie een realiteit te maken? We hebben slimme mensen nodig met een wetenschappelijke, operationele en internationale achtergrond die enthousiast zijn en geloven in de toekomst van wat we doen. Kom het MYRRHA-team versterken.

Ontdek onze vacatures