EN | FR | NL

Uitdagingen

article

Veilig, efficiënt en afvalbesparend

Veilig en efficiënt

De onderzoeksinfrastructuur MYRRHA is het eerste prototype ter wereld van een door een deeltjesversneller aangedreven subkritische reactor. Het bijzondere aan deze unieke configuratie – Accelerator Driven System (ADS) – is de ‘subkritische’ kern van de reactor. De kern heeft niet voldoende splijtbaar materiaal om de kettingreactie van kernsplijting spontaan in stand te ouden. Hij moet daarom voortdurend gevoed worden door een externe neutronenbron via een deeltjesversneller.

Door gebruik te maken van een deeltjesversneller om de externe bron te genereren, kunnen kernreacties in de reactor eenvoudig worden beheerst. Deze innovatieve technologie is daarom veilig en eenvoudig te besturen: door het uitschakelen van de deeltjesversneller stopt de kettingreactie in een fractie van een seconde en wordt de reactor onmiddellijk stilgelegd.

Afvalbesparend

In tegenstelling tot traditionele reactoren gebeurt de koeling van de reactor niet met water, maar met een vloeibaar metaalmengsel van lood en bismut. Dat mengsel heeft het voordeel dat het de splijtingsneutronen niet afremt. MYRRHA is dus een ‘snelle reactor’. Die snelle neutronen maken efficiënter gebruik van de brandstof (uranium/plutonium) in de reactor, wat de hoeveelheid radioactief afval aanzienlijk vermindert.


article

Materialen en brandstoffen voor nieuwe reactoren

Het testen van materialen, of het nu gaat om constructiematerialen of brandstof, is essentieel om de veiligheid van de huidige en toekomstige kernreactoren te waarborgen en te verbeteren. Al meer dan 50 jaar test het SCK-CEN kerntechnisch materiaal door het in zijn BR2-onderzoeksreactor aan een hoge thermische neutronenflux te onderwerpen.

MYRRHA biedt de mogelijkheid om de huidige materialen verder te testen en nieuwe materialen te bestuderen voor de volgende generaties van zowel splijtingsreactoren als kernfusiereactoren. MYRRHA zal nog verder gaan dankzij zijn snelle neutronen, in het bijzonder dicht bij het spallatiedoel, dat bestralingscondities mogelijk maakt die veel dichter bij die van een fusiereactor liggen dan het geval is met de huidige onderzoeksreactoren. Naast het testen van bouwmaterialen zal MYRRHA worden gebruikt voor de classificatie van splijtstofelementen voor de nieuwe generatie snelle reactoren.


article

Radio-isotopen voor de wereld

In de nucleaire geneeskunde worden diverse isotopen ingezet voor de diagnose en de behandeling van bepaalde ziekten zoals kanker. Het meest gebruikte medische radio-isotoop is technetium-99m (99mTc), dat ontstaat door het verval van molybdeen-99 (99Mo). Het wordt ingezet bij ongeveer 80% van de diagnostische onderzoeken, wat overeenkomt met 30 miljoen onderzoeken per jaar wereldwijd.

Slechts zes reactoren in de wereld kunnen dit soort medische radio-isotopen produceren. Een van die reactoren is de onderzoeksreactor BR2 van het SCK•CEN. De BR2 produceert elk jaar meer dan 25% van de wereldwijde vraag, en bij een sterke vraag zelfs tot 65%. Elk jaar worden bijna 30 miljoen onderzoeken uitgevoerd dankzij de Belgische productie.

Om aan de steeds toenemende vraag te voldoen en wereldwijde levering te garanderen, zal MYRRHA instaan voor de productie van theranostische radio-isotopen (voor therapeutische behandelingof diagnostisch onderzoek). MYRRHA zal nieuwe soorten therapeutische producten ontwikkelen die zich beter op de te behandelen gebieden richten en daarnaast de bijwerkingen voor de patiënten aanzienlijk verminderen.

Kom werken bij MYRRHA

Wilt u meehelpen om van deze innovatieve en uitdagende onderzoeksinstallatie een realiteit te maken? We hebben slimme mensen nodig met een wetenschappelijke, operationele en internationale achtergrond die enthousiast zijn en geloven in de toekomst van wat we doen. Kom het MYRRHA-team versterken.

Ontdek onze vacatures