stabiele lagen.
Dankzij innovatief onderzoek kan MYRRHA de behandeling van nucleair afval in een volgende fase brengen. Met geavanceerde scheidingsprocessen is het nu al mogelijk om de elementen die de meeste warmte afgeven en langste halveringstijden hebben, de zogenaamde mineure actiniden, te isoleren uit de gebruikte nucleaire brandstof. Eén van de voordelen van een Accelerator Driven System dat gekoppeld is aan een met lood-bismut eutecticum gekoelde reactor is dat het deze mineure actiniden kan afbreken. Dit proces wordt transmutatie genoemd. Volgens simulaties kunnen reactoren van het type van MYRRHA veilig functioneren met tot 30% mineure actiniden als brandstof, gevoelig meer dan bijvoorbeeld de klassieke kerncentrales die elektriciteit opwekken. MYRRHA zal daarom als eerste prototype in de wereld bijkomende inzichten aanbrengen over de transmutatie van mineure actiniden.
Geologische berging zal nog steeds nodig blijven voor het restafval na transmutatie. Toch zal deze geavanceerde scheiding en transmutatie een positieve invloed hebben op zowel de veiligheid als het economisch plaatje. Het eindresultaat zal leiden tot kleinere radiotoxiciteit van het overblijvende afval en zal ook de voetafdruk van dat afval verminderen.
Voor bijkomende informatie verwijzen we graag naar het Gemeenschappelijk Scientific Position Paper van SCK CEN en NIRAS/ONDRAF over geologische berging van nucleair afval in België.